Volgens schattingen werken er in Nederland bijna een miljoen mensen in een ambachtelijk bedrijf en zijn er maar liefst een kwart miljoen ambachtelijke bedrijven in ons land. Het gaat dan om kleine, arbeidsintensieve bedrijven, maar zij zijn wel een belangrijk onderdeel van onze economie. Hoe belangrijk zo’n ambachtelijk bedrijf kan zijn, blijkt maar weer eens uit de bedrijvigheden bij Palingrokerij en Vishandel Konter in Vollenhove.

Het bedrijf is ongeveer een eeuw oud en gaat al drie generaties over van vader op zoon. De paling wordt hier nog echt ambachtelijk gerookt op eiken- en beukenhout. Met enkel nog wat zout erbij wordt zo de paling op smaak gebracht. Maar liefst 200 ton paling per jaar, waarvan meer dan de helft gefileerd, wordt hier jaarlijks weer klaar gemaakt en verkocht. In de rokerij worden gefileerde en gerookte paling gemaakt, en op kleinere schaal gerookte makreel en zalm.

“Wat veel mensen niet weten is dat er hier meer gebeurd dan alleen onze viswinkel”, vertellen Joke en Jacco Konter. “Ze denken dat we alleen de verkoop vanuit de winkel doen, maar dat we ook aan groothandels leveren is meestal onbekend. En dat terwijl we dus aan heel Nederland paling leveren.” Zo gaat hun paling naar bijvoorbeeld Groningen, Venlo, Zeeland, en zelfs naar Duitsland en België.

Daarnaast zijn er handelaars die hun paling afnemen en voor hen op kermissen de verkoop doen. Maar ook zelf gaan ze graag naar braderieën toe om hun paling aan de man te brengen. De paling van Konter is dan ook te vinden op kermissen en braderieën in bijvoorbeeld Tilburg, Eindhoven, Deventer, Helmond, Roosendaal maar natuurlijk ook tijdens de Kloostermarkt in Sint Jansklooster. Van maart tot november staan zij op ongeveer 130 jaarmarkten en braderieën.

De paling die door het bedrijf wordt gerookt komt uit het IJsselmeer en uit Ierland. “De paling wordt ’s nachts in Ierland gevangen en gaat dan op het vliegtuig naar Schiphol. Daar halen wij het ’s morgens vroeg op. Het wordt dan bij ons vervolgens gerookt, maar in het hele land verkocht. Het gaat zelfs naar supermarkten, viswinkels en naar de horeca overal in Nederland. Je moet het zo zien. Als je in Zwartsluis paling haalt, komt deze bij ons vandaan. Of als je in Brabant bent bijvoorbeeld”, legt Jacco Konter uit.

Voor Palingrokerij en Vishandel Konter betekent het wel dat het vooral in de zomer topdrukte is. “De paling is echt een seizoensproduct: van de zomermaanden tot ongeveer eind oktober. Als er voor een grote kermis paling klaar gemaakt moet worden, dan is het voor ons zaak om in korte tijd met ons allen (we werken hier met negen mensen) te zorgen dat de bestellingen op tijd klaar zijn”, vertelt Joke Konter trots.

Naast de palingrokerij is er nog de winkel, het meest zichtbare deel voor klanten. Hier wordt vers gebakken vis verkocht en natuurlijk ook de eigen gerookte paling. Het terras met uitzicht over de haven is een aantrekkelijke plek om even een ‘visje’ te eten en trekt zeker in de zomer de nodige langsrijdende fietsers aan.

En dat Palingrokerij en Vishandel Konter een goede naam bij klanten heeft, blijkt ook via social media. Daar zijn berichten te vinden dat klanten bereid zijn kilometers te maken om vis te halen bij hun favoriete vishandel. Zo is op Facebook een reactie te lezen dat iemand van Vledder naar Vollenhove wil rijden voor een lekker visje, omdat het broodje paling op de markt in Steenwijk toch wel heel erg goed smaakte!

Dat illustreert nog maar eens de kracht van dit familiebedrijf, dat niet alleen in Vollenhove blijft, maar zorgt dat dit ambacht landelijk, zelfs internationaal, wordt gewaardeerd, ook al is het misschien onbewust.

Voor meer informatie: www.konterpaling.nl en www.facebook.com/konterpaling .