Installatietechniek. Eigenlijk is dit een prima woord voor een spelletje Triviant of zoiets dergelijks. Want wie kan hier een goede definitie van geven? Wat is eigenlijk installatietechniek? Wat doet een installatiemonteur? Zelfs bij technischwerken.nl geven ze toe dat het in de praktijk niet zo eenvoudig uit te leggen is. Jos en Petra Lok van Lok Installatietechniek uit Vollenhove leggen het als volgt uit: “wij verzorgen de complete service in een woning: CV, warmtepomp, luchtbehandeling, badkamers, water- en gasinstallaties, riool, elektra, PV installatie, zonnepanelen, dak, en zinkwerk, koelinstallaties, camerabeveiliging en brandpreventie.”

Jos en Petra Lok zijn in 1999 gestart met hun bedrijf; eerst werkend vanuit huis en sinds 2009 gevestigd in het nieuwe bedrijfspand op het industrieterrein. “We zijn altijd heel innovatief geweest. Zo hebben wij al in 2000 de eerste warmtepomp (met aardwarmte) geplaatst. Het kan ons eigenlijk niet gek genoeg, maar wat we doen moet wel haalbaar zijn, oftewel het moet voor de klant wel renderend zijn.”

Enthousiast vertelt het echtpaar Jos en Petra Lok over de verschillende ontwikkelingen waar zij mee te maken hebben en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Diverse onderwerpen passeren. Van duurzame led verlichting tot houtkachels met een cv-systeem of de plintboilers, centraal stofzuigsysteem en quookers. Je zou bijna meteen je hele huis weer gaan verbouwen. Maar dat is dan ook meteen waardoor zowel Jos als Petra allebei zo enthousiast worden van hun vak: “Wat wij doen is oneindig. Geen woning en geen klus is gelijk. Er is zoveel mogelijk en daarom hebben wij een grote adviserende rol aan de klant tegenwoordig. Is voor de klant een goed comfort en een goede leefomgeving belangrijk, dan is het van belang om eerst goed na te denken over alle mogelijke facetten uit de installatietechniek en daar dan eventueel de bouwtekeningen op aan te passen. Hierbij denken wij graag met de klant mee.”

En zowel zakelijk als particulier weten ze Lok Installatietechniek dan ook te vinden. “We werken in heel Nederland. Zo werken we nu aan bedrijfsunits in Blaricum, we plaatsen zonnepanelen in Leeuwarden, we zijn bezig aan een luxe woning in Amstelveen, maar we zijn ook betrokken bij mooie projecten in de directe omgeving, zoals diverse luxe woningen en de verbouwingen aan De Ploats in Blokzijl en de Burght hier in Vollenhove.”

Bij Lok Installatietechniek gaan ze ook voor kwaliteit. “We gaan en staan voor kwaliteit. Dat is onze kracht. We doen niet eerder de deur dicht, als de klant tevreden is!”. En omdat ze daarnaast insteken op innovatie is het personeel allemaal actueel bijgeschoold. Het bedrijf is als één van de weinige bedrijven in Nederland KNX gecertificeerd (KNX is wereldwijd de enige open standaard voor huis- en gebouwenautomatisering). De ogen van Jos Lok beginnen nu echt te glimmen, want er zijn weer hele mooie innovatieve ontwikkelingen in zijn vakgebied. “Domotica, dat is het nu helemaal. Domotica is hetzelfde als huisautomatisering. De eerste toepassingen waren er voor mensen met een beperking. Maar tegenwoordig wordt het overal voor toegepast. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Via een ethernet aansluiting kan alles in een woning op afstand worden bediend: de verlichting, verwarming, airco, alarm, het voorprogrammeren van de oven.”

Toch vinden ze bij Lok Installatietechniek dat bij alles wat ze doen, dat ze één aspect niet moeten vergeten. Ze willen vooral ook dat woningen meer duurzaam worden. Daarom promoten ze bij klanten de zonnepanelen, en daarom zetten ze zich in voor de ontwikkelingen rondom domotica, juist omdat je hier ook zo enorm mee kunt besparen op de energie. “We leven op onze aardbol en die aardbol zit boordevol energie. Het is een kwestie van de dingen combineren en je krijgt de mooiste oplossingen”, besluit Jos Lok.

Voor meer informatie: www.lokinstallatietechniek.nl